Én álmodozó

Olvasmányok, divat, gondolatok, érzések és ízlések.

Rovatok

Címkék

Friss topikok

Archívum

Gasztro-sarok: mit esznek Belgiumban

2008.11.12. 16:49 | Enalmodozo | Szólj hozzá!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Számomra nagyon érdekes és üdítő tapasztalat az, amit itt látok az evés és az ételek területén. A főváros, Brüsszel (de a többi város is) telis-tele van kis étkezőkkel, ha úgy tetszik gyorsbüfé, vagy gyorsétterem. De ezek jó része nem az egészségtelen junk-food fajtájából való, hanem azt az étkezési stílust közvetítik, ami itt szokás, azaz ebédre sietősen, könnyűt, este főétkezés.

 

 

 

 

 

 

 

 Mifélék ezek a kis étkezők? Fő kínálat szendvicsek, de nem mű majonézzel, parizerrel meg fél szelet lottyadt uborkával, hanem jófajta érlelt sonkákkal, sajtokkal és salátalevelekkel, barna, magvas baguette-ben. Saláták minden mennyiségben (zöldsaláta, tésztasaláta, húsos, sonkás, sajtos mindenféle), meg amit imádok, a levesek. A levesek nagyon jók. Sokféle zöldségleves és nem ám magyar menzás lötty. Isteni finomak. Ami még kapható: zöldséges, sajtos piték szeletben, más tésztában sült kis ételek. Desszertnek esetleg sajttorta, brownie, csokoládé hab.

A hab a tortán a gyümölcsturmixok. Ott az ember orra alatt vágja össze a gyümölcsöket és teszi be a robotgépbe, ami kifolyik az az italod. Csoda finomak.

Nem mondom, hogy olcsó, mert pl. 3 dl ilyen turmix 3-4€-ba kerül, egy ebédért levessel, salátával vagy pitével, desszerttel 10-14 €-t is elkérnek. Nekik ez nem drága, minden nap ezt eszik.

Pillanatra ki kell, hogy térjek a gyümölcslé helyzetre is. Nos a belga boltokban az előre csomagolt gyümölcslevek közt is jelentős számú friss gyümölcslevet lehet találni (ami nem sűrítményből készült, cukor hozzáadása nélkül). A Hohes-C féle sűrítményből készült 100%-os levek itt az alsó kategóriához tartoznak, 40% gyümölcstartalmú cukros levek is vannak, de nem az a jellemző, olyan meg, mint ami a magyar 12% ???-os gyümölcstartalom, egyszerűen nem is létezik.

Van McDonald's is meg egy Quick nevezetű klón, de meg kell, hogy mondjam, hogy egyszerűen ehetetlenek, főleg a Quick.

Ezen kívül sok török, arab és távolkeleti, főleg vietnámi gyorséttermet lehet találni. A pittára (magyarországon gyros pitában) már nem annyira lehet rámondani, hogy hű de egészséges, mert sok-sok húst tesznek bele, csirke pedig nincs. Viszont a vietnámi éttermecskék nagyon jók. Alapjában véve hasonlítanak a magyarországi kínai büfékhez, de mégsem. Itt a húsos raguk nincsenek elpörköltösítve, sokkal könnyebbek, sokkal több a zöldség bennük, ami nincs agyonfőve, még éppen roppan és nem nyúlós a szaft sem. Igazán jók.

A magyar fogyasztók azt hiszem még nincsenek megérve az ilyen zöld jellegű könnyű éttermekre, ezért nincs ilyesmi otthon, vagy ha van is, elenyésző számban. Talán nem is változik ez meg soha. Magyar edd a gulysálevest pörkölttel, meg töltöttkáposztával, rántotthússal. Ezt így együtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://enalmodozo.blog.hu/api/trackback/id/tr85765531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: étel belgium gasztro sarok
süti beállítások módosítása